teknoloji bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknolojik gelişmeler sonucunda yaşam standartları doğrudan etkileniyor. İş yaşamından sosyal yaşama kadar uzanan kümede, teknoloji ile bağımlılık arasında keskin bir bağlantı olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle akıllı cihazların toplum içinde yaygınlaşmasının ardından teknoloji bağımlılığı hakkında detaylı araştırmalar yapılmaya başlandı. Çünkü bu bağımlılık bireyleri sosyokültürel olarak etkilemenin yanında psikolojik değişimlere de sebep olabiliyor. Yazımızın devamında teknoloji bağımlılığı nedir sorusuna odaklanacağız.

teknoloji bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Ne Demek?

Dijital aygıtların bireyler tarafından kontrolsüzce kullanılması nedeniyle ortaya çıkan bağımlılık türüne teknoloji bağımlılığı adı verilmektedir. Uzmanların yaptıkları araştırmalarda teknoloji bağımlısı olan bireylerin giderek arttığı, her 8 bireyden en az 1 tanesinin teknolojiye bağımlılık duyduğu ortaya çıkarılmıştır.

Teknoloji doğru bir şekilde kullanıldığından tamamen yararlı bir devrim. Ancak yanlış kullanımlarda ortaya çıkan sonuç son derece olumsuz. Teknolojik cihazlara bağımlı kişilerin büyük kısmında ruh sağlığı zedeleniyor. Kimi zaman gerçeklik algısı değişirken, kimi zaman kişilik bölünmesi gibi ciddi sıkıntılar baş gösterebiliyor. Psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkabiliyor. Bilgisayar ve akıllı telefon ekranlarının yaydığı ışık göz sağlığını bozuyor. Aşırı kullanımlarda şiddetli baş ağrıları oluşuyor.

Teknoloji Bağımlılığı Nedenleri

Teknolojiye aşırı düşkünlüğü tek bir nedenle açıklamak mümkün değil. Kişilerin sahip olduğu özellikler ve dış etkenler bağımlılığın en önemli sebepleri arasında gösteriliyor.

Sosyal Kapanıklık

Sosyal yaşama adapte olamayan, daha çok içine kapanık bir yaşam tarzı süren kişilerin teknoloji bağımlısı olma oranları yüksek. Bu türdeki bireylerin dijital sosyalleşmede etkili oldukları biliniyor. Normal hayatında utangaç olan, iletişim becerileri sınırlı bir kişinin sosyal medyada kendini daha rahat ifade edebildiği görülüyor.

Ruh Sağlığı

Stres, depresyon, kaygı bozukluğu gibi ruhsal sorunlarla uğraşan kişilerin teknolojiyi bir arınma aracı olarak kullandıkları söylenebilir. Sosyal medyadaki etkileşim olumlu ise arınma gerçekleşebiliyor. Ancak etkileşim olumsuz nitelik taşıyorsa, kişinin sahip olduğu stres artış gösteriyor.

Yoğun İş Temposu

İş yaşamında yüksek tempoyla çalışan bireylerin teknoloji bağımlısı olma ihtimalleri daha fazla. İşyerinde edinilen stresten kurtulma yolu teknolojide aranabiliyor.

Değerli Hissetme Arzusu

Sosyal yaşamında hak ettiği değeri göremediğine kanaat getiren kişilerin dijital ortamda kendi değerli hissetme amacı güttükleri biliniyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar yüksek etkileşim aldığında bu hedefe ulaşılıyor. Bu da kişiyi teknoloji bağımlılığı kapsamına sokuyor.

İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir