Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Diyet, sağlıklı ve de dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Diyet denildiğinde toplumda insanların aklına hemen kilo vermek ve dış görünüş gelmektedir. Aslında diyet sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudun olması gereken sağlıklı duruma gelmesi için yapılan bir uygulamadır. Bu sayede vücutta biriken fazla yağ ve kilolardan kurtulmuş oluruz. Çünkü bu fazla yağ ve kilolar birçok hastalığın tetikçisi durumundadır. En başta kalp ve damar sağlığını ciddi oranda tehdit etmekte ve hipertansiyona, kolesterol seviyelerinin yükselmesine, diyabet, felç, safra kesesi taşları, karaciğer yağlanması, reflü, uyku apnesi gibi daha birçok hastalığa sebep olmaktadır.

Birçok farklı diyet çeşidi bulunmakta ve bu diyet bu programlarının tümü kişiye özel olarak düzenlemelidir.

Diyet çeşitlerinden biri olan ketojenik diyet diğer diyet çeşitlerine göre besin ögelerinin dağılımında farklılık göstermektedir.

Ketojenik Diyet nedir?

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat içeriği, orta protein içeriği ve yüksek yağ içeriğine sahip olan bir diyet türüdür.

Ketojenik diyette, undan elde edilen her türlü besin, ekmek, tahıl ürünleri, şekerler, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler gibi karbonhidrat içeren besinler yasaktır.

Ketojenik beslenme, yağ kaynakları olan tereyağı, kaymak, krema, badem, ceviz, fındık, fıstık, mayonez gibi besinlerden oluşmaktadır.

Bu diyet türündeki temel amaç; düşük karbonhidrat alımı ile vücudun ketozis durumuna getirilmesi ve vücut depolarında bulunan yağların yakılmaya başlanmasını sağlamaktır.

Ketozis sırasında insülin seviyeleri azalacak ve çok fazla yağ salınımı başlayacaktır. Karaciğer yağ ile dolup ketonlara dönüşecektir. Vücudun birçok bölümü özellikle beyin karbonhidrat yerine ketonları enerji kaynağı olarak kullanacaktır. Kullanılan bu ketonlar da başta epilepsi olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde katkı sağlamaktadır.

Yüksek yağ içeriği ve düşük karbonhidrat içeriği sebebi ile uygulaması zor olan Ketojenik diyetin uzun süre devam ettirilmesi sağlık açısından riskler taşıyabilmektedir.

Ketojenik diyet pek çok araştırmaya konu olmuş ve Ketojenik  beslenmenin bazı hastalıkların semptomlarının azaltılmasında katkılar sağladığı kanıtlanmıştır. Zayıflama amacı ile de kullanılan bu diyet türünün uzun süre devam ettirilmesinin riskleri olabileceğinden mutlaka doktor kontrolü altında uygulanması gerekmektedir.

Ketojenik beslenmenin faydaları nelerdir?

Oksidatif stres ve metabolik sendrom sonucu oluşan hastalıklara bağlı olarak gelişen kronik iltihaplanmaya iyi gelir.

İnsülin seviyesi ve kan şekeri dengesini sağlar.

Tansiyon ve kolesterol dengesine yardımcı olur.

Karın bölgesinde bulunan yağların erimesi ve kilo vermeye yardımcı olur.

Daha enerjik hissetmeye katkı sağlar.

Sürekli açlık hissi ortadan kalkar.

Adet döngüsünün düzenlemesine yardımcı olur.

Ketojenik Beslenme Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanır?

Parkinson, Alzheimer, anksiyete, migren gibi nörolojik bilişsel bozuklukların tedavisinde kullanılır.

Karbonhidrattan fakir bir diyet olduğundan kanserlerin hücreleri şekerden mahrum bırakarak kansere karşı koruma sağlar ve birçok tümör çeşidinin gelişmesinin önüne geçebilir.

Özellikle epilepsi hastalarında nöbetlerin azaltılmasında etkili olduğu için nöbetlerin arttığı dönemde Ketojenik diyet uygulaması yapılabilir.

Bazı ruhsal ve miyokondriyal  hastalıklarda, bazı metabolizma hastalıkları ve otizmde uygulanabilmektedir.

Polikistik over sendromunda da iyi etkilerinin olduğu gösterilmiştir.

Daha çok hastalıkların destekleyici tedavisinde kullanılan ketojenik diyet doktor kontrolü dışında uygulanmaması gereken bir diyet türüdür.

İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir