tetanoz aşısı nasıl yapılmalıdır

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tetanoz aşısı, insanların tetanoz adı verilen bir enfeksiyonu (ağrılı, iltihabi bir sinir sistemi enfeksiyonu) önlemek için yapılır. Bu enfeksiyon, tetanos bakterisi tarafından neden olunur ve genellikle cilt yaraları veya diğer doku hasarı sonucu oluşur. Tetanoz aşısı, tetanos bakterisi tarafından üretilen bir toksin (zehir) tarafından neden olunan enfeksiyonu önleyebilir.

Tetanoz aşısı, çocukluk döneminde yapılması tavsiye edilir. Çocukluk döneminde, tetanoz aşısı, DTaP aşısı ile birlikte yapılır. DTaP aşısı, tetanoz, difteri ve pertussis (kızamıkçık) aşılarını içerir. Çocukluk döneminde, DTaP aşısı, 3, 4 ve 5 yaşına kadar beş doz olarak verilir. Bu aşılar, çocukların genellikle 6 yaşına kadar koruma sağlar.

Eğer çocukluk döneminde tetanoz aşısı alınmamışsa veya koruma düzeyi azalmışsa, tetanoz aşısının yetişkinlerde yapılması tavsiye edilir. Yetişkinler için, tetanoz aşısı Td aşısı ile birlikte yapılır. Td aşısı, tetanoz ve difteri aşılarını içerir. Yetişkinler için, Td aşısı her 10 yılda bir tekrarlanır. Eğer bir yetişkinin cilt yarası ya da diğer doku hasarı oluşmuşsa ve tetanoz aşısı alınmamışsa ya da koruma düzeyi azalmışsa, tetanoz aşısı hemen yapılmalıdır.

Tetanoz aşısı, genellikle aşı olunan kişinin koluna enjekte edilir. Aşı olunan kişinin cilt yarası ya da diğer doku hasarı oluşmuşsa, aşı yaralanın yanına enjekte edilebilir. Tetanoz aşısı, genellikle iyi tolerans gösterir ve yan etkileri nadirdir.

İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir