hava yastıkları nasıl çalışır

Arabalarda Hava Yastıkları Nasıl Çalışır?

Araç satın alırken öncelikle düşünmemiz gereken, can güvenliğimizdir. Güvenliği sağlayacak donanımda bir araç tercihi, oluşabilecek olumsuz durumlara karşı bizleri koruyacaktır. Hava yastığı, araçların çarpışması sırasında içerisine hava veya gaz dolarak, emniyet kemeri ile birlikte kişiyi hayata kazandıran oldukça mühim bir güvenlik sistemidir.

Hava yastıklarının kullanımı sebebiyle yaşanan kazaların sonucunda, ölümler azalmaktadır. Araç, bir darbeye maruz kaldığında ani bir şekilde hız kesmeye başlamaktadır. Elektronik sensörler hız değişimini otomatik bir şekilde tespit eder. Böylelikle ivme ölçer darbenin derecesini belirlemektedir. Kimyasal patlayıcının ateşlenmesi ile birlikte hava yastığına hızla argon ya da nitrojen gazı dolmaya başlar. Kazadan yaklaşık 30 milisaniye sonra hava yastığı olabildiğince şişer.

Çarpma sonrası hava yastığının içerisinde bulunan gaz küçük delikler aracılığıyla tamamen boşaltılır. Hava yastıklarının yapımında bulunan temel malzemeler; yastık, tüp, elektronik kart ve sensördür. Yastığın ana görevi kafamızla, sert zeminin çarpışmasını engellemektedir. Bu nedenle naylon iplikten üretilir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan yastık, oldukça elastiktir ve üzerinde bulunan delikler sayesinde birkaç saniye sonra söner.

İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir